Lita på hjärtat

Släpp tron på att misstänksamhet och rädsla skyddar dig från att välja fel. Lita istället på att hjärtat och kärleken leder dig rätt.

De orden kom till mig häromdagen och de förde mig vidare till en reflexion  till hur jag målade och ritade som barn. Helt fritt utan en tanke på att jag kunde göra fel eller på att den bild jag skapade kunde bli ful. Jag målade och ritade från hjärtat och för att det var så roligt. Det var en vila att rita eftersom jag i mycket annat redan som ett väldigt litet barn förminskade mig själv och försökte vara andra till lags. Då jag ritade var jag bara jag.

Nu har jag kommit tillbaka till den känslan då jag målar eller dansar. Allt oftare känner jag att jag är i det där orädda utrymmet där allt bara flödar även i andra situationer i livet. Det är fantastiskt att kunna vara sann i mig själv och verkligen vara jag ur mitt innersta.

Detta förde mig i tankarnas värld vidare till varför jag ibland fastnar i rädsla och dömande. Under skoltiden hände något med mig. Jag började döma mig själv allt hårdare. Jag dög inte om jag inte var perfekt och fick toppresultat, mina teckningar och målningar dög inte om de inte var perfekta.Varför ska någon behöva lära sig att döma sig själv och andra ur rädsla?

Ofta dömer jag fortfarande både mig själv och andra för hårt just ur den rädslan att det kan bli fel eller att jag ska bli sårad. Det jag vill är att måla och leva ur hjärtat i frihet och kärlek och i tron på att just det leder mig rätt istället för att hålla fast vid rädslan att det kan bli fel. Jag vill också lite på att jag känner i mitt hjärta när jag faktiskt är på väg in i något som inte är bra för mig så att jag därifrån kan ändra riktning igen. Jag har upptäckt att det ibland kan vara svårt att initialt förstå vad som är galet, men lättare att känna i hjärtat och kroppen för att senare nå förståelsen.

Bilden gjorde jag då jag var fyra år. Den är blekt i färgerna eftersom jag länge har haft den i ram på väggen för att bli påmind om hur fri kreativiteten kan vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *